bolest zad

Bolest zad - 15 nejčastějších příčin bolesti a pomůcky k její úlevě

V dnešním světě se často setkáváme s lidmi, kteří trpí bolestmi zad . Tyto bolesti mohou být způsobeny různými faktory, od jednoduchých svalových napětí, které jsou často důsledkem nevhodného držení těla nebo fyzické aktivity, až po závažnější stavy, jako jsou hernie disku, degenerativní onemocnění páteře nebo zánětlivá onemocnění. 

Bolesti zad mohou být rozděleny do dvou hlavních kategorií: akutní a chronické . Akutní bolesti jsou obvykle krátkodobé a často souvisejí s poškozením svalů nebo vazů . Naproti tomu, chronické bolesti zad jsou dlouhodobější a mohou být příznakem pokračujícího patologického procesu v páteři , jako jsou například degenerativní změny spojené s procesem stárnutí.   

bolest zad

Je důležité poznamenat, že bolesti zad mohou výrazně ovlivnit kvalitu života člověka. Mohou omezovat schopnost vykonávat každodenní aktivity, práci a dokonce mohou vést k dlouhodobé invaliditě. Kromě fyzické bolesti a nepohodlí mohou způsobit i psychologický stres, což ještě více zhoršuje situaci pacienta . 

Proto je nesmírně důležité, aby pacienti s bolestmi zad vyhledali odbornou pomoc. Správná diagnostika a vhodná léčba jsou klíčové pro efektivní zvládání těchto bolestí a prevenci jejich přechodu do chronického stadia. Zde je  15 nejčastějších příčin bolestí zad:  

  • Svalové napětí
  • Vysunutá plotýnka - hernia disku
  • Degenerativní onemocnění disku
  • Skolióza
  • Osteoporóza
  • Revmatoidní artritida
  • Stres
  • Sedavý životní styl
  • Nesprávné zvedání předmětů
  • Dlouhodobé stání
  • Bolest zad v těhotenství
  • Nadváha a obezita
  • Nachlazení
  • Infekce páteře
  • Sportovní zranění

1. Svalové napětí

Svalové napětí je běžným zdravotním problémem, který může způsobit bolesti v různých částech zad. Tato bolest se může objevit v horní části zad, ve středu páteře, nebo v oblasti nad hýžděmi . Pojďme se podrobněji podívat na každou z těchto oblastí svalového napětí, které mohou vést k bolestem. 

Bolest zad nad zadkem

Bolest zad v této oblasti je často spojena s napětím v dolní části páteře. Tato bolest může být důsledkem nadměrného zatížení svalů při zvedání těžkých předmětů, dlouhodobého sezení nebo nesprávného držení těla. Oblast nad zadkem je také náchylná k bolesti v důsledku problémů s kyčelními klouby nebo nervovými zakončeními v této oblasti.

Bolest zad uprostřed

Střední část zad, tedy oblast kolem bederních obratlů a dolní části hrudní páteře, může být bolestivá v důsledku svalového napětí způsobeného neobvyklými pohyby nebo dlouhodobým udržováním jedné polohy. Tato oblast je často zatěžována při různých činnostech, včetně zvedání, ohýbání, nebo dokonce při sezení.

Bolest zad v horní části

Bolest v horní části zad, tedy v oblasti ramen a horních obratlů, může být způsobena napětím svalů v důsledku dlouhodobého sezení u počítače, nevhodného držení těla nebo nadměrného zatížení při sportovních aktivitách. Tato bolest může být také spojena s napětím v krční oblasti a ramenou.

Boles zad zadkem

2. Vysunutá plotýnka - herní disku

Disková herna, často označovaná jako vysunutá plotýnka , je zdravotní stav charakterizovaný posunem nebo vysunutím části meziobratlového disku. Tyto disky slouží jako tlumiče nárazů mezi obratli páteře a jsou klíčové pro flexibilitu a pohyblivost páteře. U herny dochází k tomu, že měkký materiál uvnitř disku vyčnívá přes praskliny v pevnějším vnějším obalu disku. Tento vyčnívající materiál může tlačit na nervy nebo míchu v okolí, což způsobuje bolesti, brnění, slabost nebo necitlivost .   

Rozšíření příznaků

Kromě bolesti zad může disková herna způsobit řadu dalších příznaků, které se liší v závislosti na poloze herny a nervů, na které tlačí. Například hernia v dolní části páteře (lumbální hernia) může způsobit bolesti v dolních končetinách, zejména ve stehnech, lýtkách a dokonce i v prstech na nohou. Naopak herní v horních částech páteře (cervikální hernie) může způsobit bolesti, které vyzařují do ramen, rukou a prstů.  

3. Degenerativní onemocnění disku

Degenerativní onemocnění disku představují přirozený proces stárnutí , při kterém meziobratlové disky, plnící funkci tlumičů nárazů mezi obratli páteře, postupně ztrácejí svou pružnost a schopnost absorbovat nárazy. S přibývajícím věkem dochází k dehydrataci a změnám v chemickém složení disků, což vede ke snížení jejich výšky a elasticity. Tyto změny mohou mít za následek větší zatížení obratlů a okolních struktur, což může vést k bolestem zad a jiným souvisejícím problémům. 

Důsledky degenerativních změn

V důsledku těchto degenerativních změn může dojít k různým patologickým stavům, včetně:

  • Vzniku trhlin v obalu disku:  To může způsobit, že měkký vnitřní materiál disku vytéká ven, což může vést k vytvoření hernie disku.
  • Vzniku kostních výrůstků:  Jako reakce na zvýšené zatížení mohou na okrajích obratlů vznikat osteofyty, což jsou malé kostní výrůstky, které mohou tlačit na nervy.
  • Změny ve stabilitě páteře:  Snížená výška disků může vést ke změně normálního vyrovnání páteře, což může způsobit nestabilitu a zvýšenou náchylnost k bolestem a zraněním.
Degenerativní onemocnění disku

4. Skolióza

Skolióza, charakterizovaná křivostí páteře, představuje stav, při kterém dochází k bočnímu zakřivení páteře, což může vést k nerovnoměrnému zatížení páteře a okolních struktur. Tento nerovnoměrný tlak může způsobit nejen bolesti zad, ale také může ovlivnit  celkovou postavu, rovnováhu a funkci páteře . Skolióza se může vyskytnout v jakékoli části páteře, ale nejčastěji postihuje  hrudní a/nebo bederní oblast .  Podrobnější informace o problémech spojených se skoliózou naleznete v našem článku:  Skolióza páteře - Příznaky, příčiny a řešení .

5. Osteoporóza

Osteoporóza je onemocnění, při kterém  kosti ztrácejí svou hustotu a pevnost , což vede k jejich zvýšené křehkosti a vyššímu riziku zlomenin. Tento stav je obzvláště běžný u starších lidí a častěji postihuje ženy po menopauze v důsledku snížení hladiny estrogenu, který je důležitý pro udržování kostní hustoty.

Osteoporóza může být  dlouho asymptomatická , ale když kosti ztrácejí hustotu, může to vést k bolestem zad, zvláště pokud jsou postiženy obratle. Zlomeniny, zejména v oblasti beder, zápěstí a obratlů, jsou také běžným příznakem pokročilé osteoporózy.

osteoporóza

6. Revmatoidní artritida

Revmatoidní artritida je chronické, progresivní autoimunitní onemocnění, které primárně postihuje  klouby, včetně těch v páteři . Tento stav se vyznačuje zánětem uvnitř kloubů, což může vést k  bolesti, otoku a ztrátě pohyblivosti . V případě páteře může revmatoidní artritida způsobit bolesti a ztuhlost, zejména v krční oblasti, av pokročilých případech může ovlivnit celkovou strukturu a funkci páteře.

Příznaky a symptomy

Kromě bolesti a ztuhlost v postižených kloubech, mohou pacienti s revmatoidní artritidou zažívat také:

  • Únavu a celkový pocit nevolnosti
  • Sníženou schopnost pohybu a provádět každodenní činnosti
  • Otok a zarudnutí v oblasti postižených kloubů
  • Symetrické postižení kloubů,  což znamená, že pokud je postižen jeden kloub, obvykle je postižen i jeho protiklad na opačné straně těla

7. Stres

Stres je běžným jevem v moderním životě a může mít rozsáhlé dopady na fyzické zdraví, včetně svalů a kostí. Jedním ze závažných důsledků stresu je jeho schopnost způsobit napětí svalů zad , což může vést k bolestem zad. Toto napětí je často důsledkem nevědomého stažení nebo zatuhnutí svalů jako reakce na psychický stres, což může vést k bolestem a ztuhlost v různých částech páteře.   

Mechanismus stresu při bolesti zad

Když člověk zažívá stres, jeho tělo reaguje uvolněním hormonů, jako jsou adrenalin a kortizol , které připravují tělo na „boj nebo útěk“. Tato reakce zahrnuje napětí svalů, včetně těch v páteři, což může vést k bolestem zad, pokud je tento stav přetrvávající nebo opakovaný. 

Stres - bolest zad

8. Sedavý životní styl

Sedavý životní styl, charakterizovaný dlouhými obdobími sezení a omezenou fyzickou aktivitou, se stává stále  běžnějším ve vyspělých společnostech . Tento způsob života může mít významný vliv na zdraví páteře a svalového systému, což vede k oslabení svalů, snížené pohyblivosti a bolestem zad. Při dlouhodobém sezení mohou být svaly, zejména ty v  dolní části zad  a kolem pánevního pásma,  nedostatečně aktivovány a oslabeny.

Prevence bolesti zad a dalších zdravotních problémů spojených se sedavým životním stylem vyžaduje aktivní a uvědomělý přístup k fyzické aktivitě a sebe-péče.  Pravidelné kontroly a cvičení, správné držení těla, a zdravé pracovní prostředí  mohou mít významný vliv na zlepšení celkového zdraví a pohody.

9. Nesprávné zvedání předmětů

Nesprávné zvedání těžkých předmětů je častou příčinou bolestí zad, zejména v dolní části. Tento problém vzniká, když lidé při zvedání používají nesprávné svalové skupiny nebo  nevhodné tělesné postavení , což vede k  nadměrnému zatížení  a potenciálnímu poškození struktur páteře. Tento typ bolesti zad může být akutní nebo se může rozvinout do dlouhodobějšího problému, pokud jsou svaly a obratle páteře opakovaně špatně zapojeny.  Mezi nejčastější problémy patří:

  • Zvedání předmětů, které jsou příliš těžké:  Zvyšuje se riziko poškození zad, pokud je předmět příliš těžký na to, aby byl bezpečně zvednout.
  • Nesprávná technika zvedání:  Zvedání s ohnutými zády místo se zdvihem od kolen a svalů nohou.
  • Nedostatečná fyzická kondice:  Slabé svaly břicha a zad zvyšují riziko zranění při zvedání.
Nesprávné zvedání předmětů

10. Dlouhodobé stání 

Dlouhodobé stání je  běžnou součástí mnoha profesí  a každodenních aktivit, avšak může mít negativní účinky na páteř a celkové zdraví zad. Když stojíme delší dobu bez pohybu, dochází ke zvýšenému statickému zatížení páteře a svalů v oblasti zad, což může vést k bolestem a nepohodlí. Toto zatížení je  obzvláště závažné v dolní části zad , kde se soustředí většina hmotnosti těla.

11. Bolest zad v těhotenství

Těhotenství je období, během kterého dochází k významným fyzickým a  hormonálním změnám v těle ženy,  které mohou ovlivnit její páteř a způsobit bolesti zad. Během těhotenství se  postupně zvyšuje hmotnost, což spolu se změnami v držení těla může vést ke zvýšenému zatížení na dolní části zad.  Tyto změny se obvykle začínají projevovat ve druhém trimestru a mohou pokračovat až do konce těhotenství.

bolest zad v těhotenství

12. Nadváha a obezita

Nadváha a obezita představují významné rizikové faktory pro vznik a zhoršování bolestí zad. Nadměrná tělesná hmotnost může vést k dodatečnému zatížení páteře, protože páteř a svaly kolem ní musí pracovat obtížněji, aby podpořily zvýšenou hmotnost těla. Toto zatížení může být obzvláště výrazné v dolní části zad, která je náchylná k problémům spojeným s nadměrnou hmotností.

Důsledky nadváhy a obezity na páteř

  • Zvýšené zatížení disků:  Nadměrná hmotnost může vést k většímu tlaku na meziobratlové disky, což může zvyšovat riziko jejich opotřebení nebo herní.
  • Degenerativní změny páteře:  Nadměrná hmotnost může urychlit degenerativní procesy v páteři, včetně osteoartritidy.
  • Poruchy držení těla:  Nadváha může ovlivnit schopnost udržovat správné držení těla, což vede k dalšímu zatížení páteře.
  • Snížená fyzická aktivita:  Nadměrná hmotnost může omezovat schopnost provádět pravidelnou fyzickou aktivitu, což může vést k oslabení svalů zad a zvýšení rizika bolesti.

13. Nachlazení

Bolest zad v důsledku nachlazení je stav, který se může objevit jako součást celkových symptomů nachlazení nebo virové infekce. Přestože nachlazení je primárně známé svými respiračními příznaky, jako jsou kašel, rýma a bolesti v krku, může také způsobit celkové bolesti těla včetně zad. Tato bolest je často součástí tělesné reakce na infekci, kde imunitní systém reaguje na virus. 

Příčiny a mechanismus bolesti zad při nachlazení

  • Svalové napětí:  Reakce na virus může vést k napjatosti svalů, včetně těch v oblasti zad.
  • Zánět:  Imunitní systém může způsobit zánětlivou reakci, což může vést k bolestem.
  • Celková únava a malátnost:  Celková únava a slabost, které jsou běžné při nachlazení, mohou přispívat k pocitu bolesti v zádech.

Nachlazení

14. Infekce páteře

Infekce páteře, jako  spondylodiscitida  (infekce meziobratlových disků a sousedních obratlů) nebo  osteomyelitida  (infekce kostí, včetně kostí páteře), jsou vážné zdravotní stavy, které mohou způsobit výrazné bolesti zad. Tyto infekce jsou relativně vzácné, ale mohou mít vážné důsledky, pokud nejsou řádně diagnostikovány a léčeny.

Příčiny a rizikové faktory

Infekce páteře mohou vzniknout z různých důvodů:

  • Šíření infekce z jiných částí těla:  Například přes krevní oběh z infikované oblasti.
  • Přímý zásah do páteře:  Jako například při chirurgických zákrocích, injekcích nebo po úrazu.
  • Osoby s oslabeným imunitním systémem:  Mají zvýšené riziko, stejně jako osoby s chronickými zdravotními stavy, jako je diabetes nebo rakovina.

15. Sportovní zranění

Sportovní zranění mohou často vést k bolestem zad, zejména při aktivitách, které zahrnují intenzivní fyzickou námahu, nárazy, opakované pohyby nebo nesprávné techniky. Tato zranění se mohou týkat svalů, šlach, vazů, disků nebo obratlů v zádové oblasti a mohou být výsledkem jednorázového incidentu či ovlivněna z dlouhodobého hlediska.  

Typy sportovních zranění vedoucích k bolesti zad

  • Svalové napětí a podvrtnutí:  Jedním z nejběžnějších sportovních zranění je napětí nebo podvrtnutí svalů dolní části zad, často v důsledku náhlého pohybu nebo zvednutí těžkého předmětu.
  • Poranění meziobratlových disků:  Jako herní nebo výhřez disku, které mohou vzniknout při zvedání těžkých závaží nebo při sportech s vysokým impaktem.
  • Fraktury:  Obratle mohou být zlomené nebo poškozené v důsledku pádů nebo nárazů, jako je tomu například v kontaktních sportech nebo při lyžování.
  • Zánět šlach a vazů:  Zánět nebo nadměrné zatížení může způsobit bolest a ztuhlost v oblasti zad.

Sportovní zranění bolest zad

Je důležité si uvědomit, že správná diagnostika je klíčová pro efektivní léčbu bolesti zad. Vždy doporučujeme, aby se pacienti s přetrvávajícími nebo vážnými bolestmi zad poradili s odborníkem, aby byla zajištěna správná diagnóza a léčba. Preventivní opatření, jako jsou pravidelná cvičení, správné držení těla a zdravý životní styl. 

Nejlepší pomůcky na bolest zad

Na závěr přidáváme pár tipů na pomůcky, které Vám pomohou při správném držení těla, uvolnění bederní a hrudní páteře či ztuhlosti svalů.

1. Masážní pistole - FlexGun™ 2.0: Tato moderní masážní pistole může pomoci při uvolňování svalového napětí a bolesti. Je ideální pro hloubkovou masáž svalů, stimuluje průtok krve a pomáhá při regeneraci svalů po námaze.

2. Natahovač zad - BackFlex™ PRO: Tento natahovač je navržen tak, aby podporoval správné držení těla a pomáhal při uvolňování napětí v páteři. Pomáhá zlepšovat flexibilitu a rozsah pohybu, a tím přispívá k celkovému zdraví zad.

3. Bederní pás - LumbarFlex™: Tento pás poskytuje podporu dolní části zad a je obzvláště užitečný při aktivitách, které zatěžují bederní oblast. Pomáhá udržovat správné držení těla a snižuje riziko bolesti a zranění.

4. Korzet na záda - Corpus™️: Korzet je navržen pro poskytování podpory a stabilizace pro celá záda. Je vhodný pro lidi trpící chronickými bolestmi zad nebo pro ty, kteří chtějí zlepšit své držení těla. Pomáhá udržovat záda ve vhodné poloze a snižuje zatížení páteře.

Tyto pomůcky mohou být cenným doplňkem k pravidelným cvičením a zdravému životnímu stylu , a mohou výrazně přispět ke zmírnění bolesti zad a zlepšení držení těla . Je však důležité pamatovat na to, že před jejich použitím je vhodné konzultovat jejich vhodnost s lékařským odborníkem , zvláště pokud trpíte konkrétními zdravotními problémy nebo máte zdravotní omezení.

Na znak naší podpory a odhodlání pomáhat vám na vaší cestě k lepšímu zdraví, jsme pro vás připravili speciální nabídku. Použijte slevový kód  BLOG10  při vašem příštím nákupu a získejte exkluzivní slevu.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.